książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny przekrojowe
4 pory roku

4 pory roku

O pracy i świętowaniu na ziemi przemyskiej Dziura M. Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej
Rok wydania: 2019
ISBN: 978-83-60680-77-3

Oprawa: twarda
Ilość stron: 172
Wymiary: 200 x 200

Dostępność: Na półce

49.00 zł


Książka będąca opowieścią o dawnej wsi, odkrywa tradycyjną kulturę ludową, znaczenie zwyczajów i obyczajów. Pokazuje także trud chłopa-rolnika oraz bliskość człowieka z Bogiem i naturą. Tak jak do każdej pory roku przypisane były określone prace, tak też i święta. Autorka opisuje świętowanie, między innymi Bożego Narodzenia, Wielkanocy, uroczystości Wszystkich Świętych, ale także: dożynek, andrzejek, czy nocy świętojańskiej. Zainteresowani codziennym życiem na wsi znajdą w publikacji informacje o tym, jak kiszono kapustę, kopano ziemniaki, młócono zboże, itp.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania