Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw
Graf_ikaRok wydania: 2013
ISBN: 978-83-61889-69-4
Oprawa: twarda
Ilość stron: 196
Wymiary: 165 x 285
Dostępność: Na półce
49.00 zł
Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Wydana po staropolsku ghoticą i współczesną czcionką w jednym woluminie. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Architektura i rozwój przestrzenny Zakopanego
• Classic Fighters Colouring Book
• Compendium Ferculorum albo zebranie potraw
• Przedwojenne Bieszczady, Gorgany i Czarnohora
• Strój bamberski. Atlas Polskich Strojów Ludowych
• Fabryka splendoru Światowe festiwale filmowe
• Śmiech przez łzy. Opowieść o Adolfie Dymszy Dodku
• Twierdze osiemnastowiecznej Europy. Tom III
• Geopolityka w stosunkach polsko-rosyjskich
• Przesłanie symboli w mitach, kulturach i religiach
• Classic Fighters Colouring Book
• Compendium Ferculorum albo zebranie potraw
• Przedwojenne Bieszczady, Gorgany i Czarnohora
• Strój bamberski. Atlas Polskich Strojów Ludowych
• Fabryka splendoru Światowe festiwale filmowe
• Śmiech przez łzy. Opowieść o Adolfie Dymszy Dodku
• Twierdze osiemnastowiecznej Europy. Tom III
• Geopolityka w stosunkach polsko-rosyjskich
• Przesłanie symboli w mitach, kulturach i religiach












powrót