książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria podróże w czasie i przestrzeni
Okres historyczny przekrojowe
Echa dawnej Warszawy. W kotle smaków

Echa dawnej Warszawy. W kotle smaków

+ 100 dawnych przepisów. Tom 8 Głowacka K. Skarpa Warszawska
Rok wydania: 2018
ISBN: 978-83-63842-58-1

Oprawa: twarda
Ilość stron: 237
Wymiary: 170 x 245

Dostępność: Na półce

48.90 zł


Autorka zaprasza czytelników do wejścia kuchennymi drzwiami do Warszawy, która pachniała nie tylko flaczkami i pyzami, ale także móżdżkami, sztufadą, faramuszką, pulardami, kapłonami, polewkami oraz całuskami i makagigami. Brzmi trochę tajemniczo? Ta książka wszystko wyjaśni.
Choć wyodrębnienie specyfiki kuchni warszawskiej nastręcza licznych kłopotów, bo w stolicy jak w tyglu smaków mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata, to autorka starannie prześledziła historię kulinariów, by wychwycić z niej to, co charakterystyczne dla Syreniego Grodu.
Oprócz barwnych opisów zwyczajów kulinarnych, klimatu dawnych restauracji i knajp oraz wpływów innych kultur czytelnicy znajdą tu także 100 przepisów na dania, jakimi raczono się w Warszawie.

SPIS TREŚCI:

Kuchnia warszawska... i nie tylko
Co jadano w czasach książąt mazowieckich?
Zaskakujące zestawienia smaków
Kuchnia pod zaborem rosyjskim
Dwudziestolecie międzywojenne od kuchni
Do PRL-u kuchennymi drzwiami
Czy to kuchnia warszawska czy żydowska?
Co zapożyczyliśmy od bliższych i dawnych sąsiadów?
Na rożnie i w kotle
Łyżką czy widelcem?
Najbardziej popularne bazary i hale targowe Warszawy
Sklepy kolonialne
Jak to dawniej na Boże Narodzenie bywało?
Karnawał kulinarny
Kuchnia Wielkanocna w dawnej Warszawie
Inne okazje
Specjalności warszawskich restauracji
Warszawa na słodko
Przystawki dawniej
Fundament obiadu, czyli słów kilka o zupach
Staropolska kuchnia mięsem stała
Pulardy, perliczki, kapłony... czyli drób naszych prababek
Wątroba, cynaderki, flaki...
Z rzeki prosto na talerz
Od salsefii po tatarak
Coś słodkiego na deser
Wybrana bibliografia



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania