Echa dawnej Warszawy. W kotle smaków
Skarpa WarszawskaRok wydania: 2018
ISBN: 978-83-63842-58-1
Oprawa: twarda
Ilość stron: 237
Wymiary: 170 x 245
Dostępność: Na półce
48.90 zł
Autorka zaprasza czytelników do wejścia kuchennymi drzwiami do Warszawy, która pachniała nie tylko flaczkami i pyzami, ale także móżdżkami, sztufadą, faramuszką, pulardami, kapłonami, polewkami oraz całuskami i makagigami. Brzmi trochę tajemniczo? Ta książka wszystko wyjaśni.
Choć wyodrębnienie specyfiki kuchni warszawskiej nastręcza licznych kłopotów, bo w stolicy jak w tyglu smaków mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata, to autorka starannie prześledziła historię kulinariów, by wychwycić z niej to, co charakterystyczne dla Syreniego Grodu.
Oprócz barwnych opisów zwyczajów kulinarnych, klimatu dawnych restauracji i knajp oraz wpływów innych kultur czytelnicy znajdą tu także 100 przepisów na dania, jakimi raczono się w Warszawie.
SPIS TREŚCI:
Kuchnia warszawska... i nie tylko
Co jadano w czasach książąt mazowieckich?
Zaskakujące zestawienia smaków
Kuchnia pod zaborem rosyjskim
Dwudziestolecie międzywojenne od kuchni
Do PRL-u kuchennymi drzwiami
Czy to kuchnia warszawska czy żydowska?
Co zapożyczyliśmy od bliższych i dawnych sąsiadów?
Na rożnie i w kotle
Łyżką czy widelcem?
Najbardziej popularne bazary i hale targowe Warszawy
Sklepy kolonialne
Jak to dawniej na Boże Narodzenie bywało?
Karnawał kulinarny
Kuchnia Wielkanocna w dawnej Warszawie
Inne okazje
Specjalności warszawskich restauracji
Warszawa na słodko
Przystawki dawniej
Fundament obiadu, czyli słów kilka o zupach
Staropolska kuchnia mięsem stała
Pulardy, perliczki, kapłony... czyli drób naszych prababek
Wątroba, cynaderki, flaki...
Z rzeki prosto na talerz
Od salsefii po tatarak
Coś słodkiego na deser
Wybrana bibliografia
Choć wyodrębnienie specyfiki kuchni warszawskiej nastręcza licznych kłopotów, bo w stolicy jak w tyglu smaków mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata, to autorka starannie prześledziła historię kulinariów, by wychwycić z niej to, co charakterystyczne dla Syreniego Grodu.
Oprócz barwnych opisów zwyczajów kulinarnych, klimatu dawnych restauracji i knajp oraz wpływów innych kultur czytelnicy znajdą tu także 100 przepisów na dania, jakimi raczono się w Warszawie.
SPIS TREŚCI:
Kuchnia warszawska... i nie tylko
Co jadano w czasach książąt mazowieckich?
Zaskakujące zestawienia smaków
Kuchnia pod zaborem rosyjskim
Dwudziestolecie międzywojenne od kuchni
Do PRL-u kuchennymi drzwiami
Czy to kuchnia warszawska czy żydowska?
Co zapożyczyliśmy od bliższych i dawnych sąsiadów?
Na rożnie i w kotle
Łyżką czy widelcem?
Najbardziej popularne bazary i hale targowe Warszawy
Sklepy kolonialne
Jak to dawniej na Boże Narodzenie bywało?
Karnawał kulinarny
Kuchnia Wielkanocna w dawnej Warszawie
Inne okazje
Specjalności warszawskich restauracji
Warszawa na słodko
Przystawki dawniej
Fundament obiadu, czyli słów kilka o zupach
Staropolska kuchnia mięsem stała
Pulardy, perliczki, kapłony... czyli drób naszych prababek
Wątroba, cynaderki, flaki...
Z rzeki prosto na talerz
Od salsefii po tatarak
Coś słodkiego na deser
Wybrana bibliografia
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Estonia. Daleko, a jednak blisko. Przewodnik
• Europejczycy i Afrykanie
• Echa dawnej Warszawy. Tom 7. Zamki i Pałace
• Echa Dawnej Warszawy. Tom. 9. Żydowska Warszawa
• Echa pancernego rajdu
• Echa dawnej Warszawy. Z dziejów komunikacji. Tom 3.
• Elias i Pistulka, dwaj rozbójnicy śląscy oraz inne opowiadania
• Na ostatniej placówce
• Dzieje gminy Miastkowo
• Demon w Watykanie
• Europejczycy i Afrykanie
• Echa dawnej Warszawy. Tom 7. Zamki i Pałace
• Echa Dawnej Warszawy. Tom. 9. Żydowska Warszawa
• Echa pancernego rajdu
• Echa dawnej Warszawy. Z dziejów komunikacji. Tom 3.
• Elias i Pistulka, dwaj rozbójnicy śląscy oraz inne opowiadania
• Na ostatniej placówce
• Dzieje gminy Miastkowo
• Demon w Watykanie