Gospody u stóp Gór Sowich
AtutRok wydania: 2007
ISBN: 978-83-7432-253-9
Oprawa: twarda
Ilość stron: 264
Wymiary: 165 x 235
Dostępność: Niedostępna
45.00 zł
Szczegółowe ujęcie tematu historii lokalnej gastronomii. Obok dziejów i rozmieszczenia poszczególnych wyszynków, autor zajął się również architekturą gospód, rozwiązaniami technicznymi, wystrojem wnętrz, ogródkami letnimi oraz klientelą. Ze względu na znaczny rozwój gastronomii w XX w. podzielił lokale na różne typy: gospody i wyszynki, hotele, jadłodajnie, bary mleczne, kawiarnie i cukiernie. Przedstawił rolę gospody w życiu społeczności lokalnej. Pracę kończy studium przypadku przykładowej gospody "Karolinenhof". Książkę uzupełnia wykaz nazw gospód bielawskich wraz ze zmianami ich nazw w czasie , ich położenie i dzisiejsza lokalizacja.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Wileńszczyzna małą ojczyzną
• Tożsamość narodowa Czechów w świetle piśmiennictwa czeskiego do XVIII wieku
• Gazeta Wyborcza. Początki i okolice
• Bite gościńce Królestwa Kongresowego zbudowane w latach 1820-1843
• Gorsza płeć. Kobieta w dziejach Europy od Antyku po wiek XXI
• Życie codzienne w miastach śląskich XIV i XV wieku
• Wojna na Równinie Grodkowskiej
• Lutzen 1632
• Insygnia biskupie w Polsce
• Oddziały Kawalerii II Rzeczypospolitej
• Tożsamość narodowa Czechów w świetle piśmiennictwa czeskiego do XVIII wieku
• Gazeta Wyborcza. Początki i okolice
• Bite gościńce Królestwa Kongresowego zbudowane w latach 1820-1843
• Gorsza płeć. Kobieta w dziejach Europy od Antyku po wiek XXI
• Życie codzienne w miastach śląskich XIV i XV wieku
• Wojna na Równinie Grodkowskiej
• Lutzen 1632
• Insygnia biskupie w Polsce
• Oddziały Kawalerii II Rzeczypospolitej