Henryk Trojańczyk - Wspomnienia Szefa Wywiadu Okręgu Warszawskiego Armii Krajowej
EgrosRok wydania: 2012
ISBN: 978-83-89986-96-2
Oprawa: twarda
Ilość stron: 242
Wymiary: 175 x 245
Dostępność: Niedostępna
43.60 zł
Wspomnienia Henryk Trojańczyka, oficera artylerii Wojska Polskiego i wywiadu Armii Krajowej. Po ukończeniu Gimnazjum im. Mikołaja Reja w Warszawie i Korpusu Kadetów nr 2 w Chełmnie, wstąpił do Szkoły Podchorążych Artylerii w Toruniu. W 1929 roku otrzymał stopień podporucznika służby stałej artylerii i przydzielony został do 27 Pułku Artylerii Lekkiej we Włodzimierzu Wołyńskim. Od 1935 roku należał do I. Pułku Piechoty Legionów w Wilnie. W 1938 roku otrzymał awans na stopień kapitana. W czasie kampanii wrześniowej był oficerem I Dywizji Piechoty Legionów. Od lutego 1940 roku działał w konspiracji, najpierw na terenie Woli, a od 1941 roku w Komendzie Okręgu Warszawskiego ZWZ-AK, w którym dwa lata później objął funkcję Szefa Wydziału II. Po Powstaniu Warszawskim przebywał w kilku obozach niemieckich. Gdy został uwolniony wstąpił do 2. Korpusu we Włoszech. Do kraju powrócił w 1948.
Zawarte w niniejszej książce wspomnienia obejmują jedynie okres II wojny światowej.
Zawarte w niniejszej książce wspomnienia obejmują jedynie okres II wojny światowej.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Major Jan Henryk Żychoń oficer wywiadu 1902-1944
• Krwawy śnieg
• Landszturm w Generalnym Gubernatorstwie Warszawskim 1915-1918
• Tajny front niewypowiedzianej wojny
• Spowiedź życia Piotr Wroński w rozmowie z Przemysławem Wojciechowskim
• Kresy w II Rzeczpospolitej
• Snajper. Z frontu wschodniego na Syberię
• Nie trzeba głośno mówić
• Cichociemni Elita polskiej dywersji
• Historia żywności
• Krwawy śnieg
• Landszturm w Generalnym Gubernatorstwie Warszawskim 1915-1918
• Tajny front niewypowiedzianej wojny
• Spowiedź życia Piotr Wroński w rozmowie z Przemysławem Wojciechowskim
• Kresy w II Rzeczpospolitej
• Snajper. Z frontu wschodniego na Syberię
• Nie trzeba głośno mówić
• Cichociemni Elita polskiej dywersji
• Historia żywności