Historia naturalna i moralna jedzenia
W.A.B.wydanie I
Rok wydania: 2002
ISBN: 83-88221-32-9
Oprawa: twarda
Ilość stron: 672
Wymiary: 145 x 210
Dostępność: Niedostępna
68.00 zł
Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się jedzeniem masła w wielkim poście, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra Wielkiego. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje żywności i potraw z "moralną" historią jedzenia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach i związanych z nimi zdarzeniach historycznych.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Ukraina w latach kolektywizacji i Wielkiego Głodu (1929-1933)
• Rotmistrz Legionów Polskich. Wspomnienia z lat 1914-1919
• Libertadores. Bohaterowie Ameryki Łacińskiej
• Cuchnący Wersal
• Nieustraszeni odkrywcy
• Historia naturalna jedzenia
• 21 U-booty typu VII. Triumf i klęska
• Między osiedlem a zagrodą. Życie codzienne mieszkańców PGR-ów
• Historia mody. Dzieje ubiorów od czasów prehistorycznych do końca XX wieku
• 333 popkultowe rzeczy... PRL
• Rotmistrz Legionów Polskich. Wspomnienia z lat 1914-1919
• Libertadores. Bohaterowie Ameryki Łacińskiej
• Cuchnący Wersal
• Nieustraszeni odkrywcy
• Historia naturalna jedzenia
• 21 U-booty typu VII. Triumf i klęska
• Między osiedlem a zagrodą. Życie codzienne mieszkańców PGR-ów
• Historia mody. Dzieje ubiorów od czasów prehistorycznych do końca XX wieku
• 333 popkultowe rzeczy... PRL