książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria królowie, władcy, dyktatorzy
Okres historyczny przekrojowe
Kuchnia królów

Kuchnia królów

Bukowczan-Rzeszut A. Astra
Rok wydania: 2020
ISBN: 978-83-65280-87-9

Oprawa: twarda z obwolutą
Ilość stron: 384
Wymiary: 160 x 240

Dostępność: Na półce

46.20 zł


Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko?
Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem!
W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz:
unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów.
Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy.
Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania