książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny przekrojowe
Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej

Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej

von Bremzen A. Wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego
Rok wydania: 2016
Seria: MUNDUS
ISBN: 978-83-233-4097-3

Oprawa: miękka
Ilość stron: 320
Wymiary: 150 x 230

Dostępność: Dostępna za 3-5 dni

41.50 zł


W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina, maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą duszę, jak i zmysły.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania