Zasolony Król
BernardinumRok wydania: 2018
ISBN: 978-83-8127-189-9
Oprawa: twarda
Ilość stron: 352
Wymiary: 155 x 215
Dostępność: Dostępna za 3-5 dni
41.50 zł
Książka „Zasolony król” w obrazowy sposób przedstawia dzieje rybołówstwa śledziowego, sięgającego początkami bardzo odległych czasów. W kolejnych rozdziałach przeczytamy o zmieniającej się technice połowów śledzi, ich konserwacji i przygotowaniu do spożycia. Jest mowa o narodach, które bogaciły się dzięki rybołówstwu śledziowemu, o wymianie handlowej, monopolach i wojnach o łowiska śledziowe. Sporo informacji dotyczy rybołówstwa kaszubskiego, organizacji rybołówstwa dalekomorskiego w okresie II Rzeczpospolitej i po drugiej wojnie światowej. Na stronach tej książki przypomniano także sukcesy naszego przemysłu stoczniowego, którego dziełem były liczne serie małych i dużych statków rybackich. Jest tu także ślad historii, kierunków i rezultatów wszechstronnych badań prowadzonych przez Morski Instytut Rybacki.
Państwo Krzeptowscy przywołując niezliczoną ławicę anegdot, ciekawostek, faktów przypominają, jak ważną rolę odegrał śledź w historii świata. Był natchnieniem dla malarzy, poetów, pisarzy i kucharzy, tematem pieśni, zarzewiem wojen i źródłem ogromnych bogactw. Na jego ościach powstały całe miasta i średniowieczna protoplastka Unii Europejskiej – Hanza. W pogoni za śledziem rozwinęło się rybołówstwo takich morskich potęg jak Anglia czy Holandia, a po II wojnie światowej i Polski.
„Zasolony król” z pewnością niejednego czytelnika zainspiruje do próby przygotowania nie tylko wymyślnej zakąski, ale i wspaniałej potrawy.
Państwo Krzeptowscy przywołując niezliczoną ławicę anegdot, ciekawostek, faktów przypominają, jak ważną rolę odegrał śledź w historii świata. Był natchnieniem dla malarzy, poetów, pisarzy i kucharzy, tematem pieśni, zarzewiem wojen i źródłem ogromnych bogactw. Na jego ościach powstały całe miasta i średniowieczna protoplastka Unii Europejskiej – Hanza. W pogoni za śledziem rozwinęło się rybołówstwo takich morskich potęg jak Anglia czy Holandia, a po II wojnie światowej i Polski.
„Zasolony król” z pewnością niejednego czytelnika zainspiruje do próby przygotowania nie tylko wymyślnej zakąski, ale i wspaniałej potrawy.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• U polskich stali granic
• Straceniec Tom 1
• Historia Izraela Od niewoli babilońskiej do upadku powstania Bar-Kochby
• Trans Dostojewski Rosja
• Allah akbar
• Z Lens do Wałbrzycha
• 9 Pułk Strzelców Konnych im. Generała Kazimierza Pułaskiego
• Zatajony artysta O Wacławie Borowym 1890-1950
• Nadchodzi poranek
• Wołanie w górach
• Straceniec Tom 1
• Historia Izraela Od niewoli babilońskiej do upadku powstania Bar-Kochby
• Trans Dostojewski Rosja
• Allah akbar
• Z Lens do Wałbrzycha
• 9 Pułk Strzelców Konnych im. Generała Kazimierza Pułaskiego
• Zatajony artysta O Wacławie Borowym 1890-1950
• Nadchodzi poranek
• Wołanie w górach