Żydzi od kuchni
AusteriaRok wydania: 2019
ISBN: 978-83-7866-373-7
Oprawa: miękka
Ilość stron: 96
Wymiary: 175 x 250
Dostępność: Dostępna za 3-5 dni
31.00 zł
Pewnego dnia przyszło mi do głowy, że nasz dom nie jest jedynym, w którym gotuje się według żydowskich przedwojennych przepisów. Może gdzieś na świecie istnieją podobne zeszyciki z zapiskami zawierającymi fragmenty minionego świata, które można będzie znów przywrócić do życia? I rzeczywiście – udało mi się skontaktować z wieloma fantastycznymi ludźmi, którzy zechcieli podzielić się ze mną swoimi rodzinnymi historiami. Okazało się, że, podobnie jak u nas, przepisy były często jednymi z niewielu rzeczy, które udało się ocalić z wojennej pożogi. W powojennej Polsce czasem przez wiele lat funkcjonowały w ukryciu pod aryjskimi nazwami. Bywało, że wraz z rodzinami przebyły tysiące kilometrów, a w nowych ojczyznach ich nazwy i nietypowe smaki wprawiały miejscowych w zdziwienie lub wywoływały zachwyt. Każdy przepis kryje za sobą historię konkretnych domów, ludzi i rodzin. Czasem już sam zapach niektórych potraw przywołuje na myśl ukochane osoby i miejsca, wywołuje wzruszanie lub pozwala lepiej radzić sobie z tęsknotą. Być może wspólne gotowanie pozwoli na powrót poczuć łączność z przedwojennym światem polskich sztetli, synagog i jesziw.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Wschodzące Słońce T.1
• Żydzi nad Nilem
• Żydzi polscy, dzieje i kultura
• Fantazmat Wielkiej Lechii
• My path to freedom
• Poniemieckie
• Wieczni tułacze
• Życie z wywiadem
• O tym nie wolno mówić...
• Bezpieczeństwo i ratownictwo morskie na południowym Bałtyku. Przełom XIX i XX wieku (od Świnoujścia do Piasków)
• Żydzi nad Nilem
• Żydzi polscy, dzieje i kultura
• Fantazmat Wielkiej Lechii
• My path to freedom
• Poniemieckie
• Wieczni tułacze
• Życie z wywiadem
• O tym nie wolno mówić...
• Bezpieczeństwo i ratownictwo morskie na południowym Bałtyku. Przełom XIX i XX wieku (od Świnoujścia do Piasków)