Dionizos. Mit i kult
Sub LupaRok wydania: 2017
ISBN: 978-83-65886-13-2
Oprawa: miękka
Ilość stron: 248
Wymiary: 140 x 200
Dostępność: Niedostępna
39.20 zł
"Dionizos" Otta to bez wątpienia jedna z najważniejszych książek w humanistyce XX wieku. Popularność, jaką się obecnie cieszy, można zaś chyba tłumaczyć podobnym czynnikiem, jak ten, o którym pisał Kernyi: badania starożytnicze, jak i może cała współczesna humanistyka, znajdują się obecnie w stanie głębokiego kryzysu spowodowanego dezintegracją i atomizacją badań, ograniczonych zresztą do jakoby wyłącznie naukowego poszukiwania materialnej prawdy, co jest rzekomo możliwe tylko dzięki wyłączeniu ze spojrzenia badacza fantazji, wyobraźni i wrażliwości. "Dionizos" Otta jest dowodem, że możliwe jest inne spojrzenia i inne uprawianie nauki. Wierzący w greckich bogów Otto krytykowany był za swój irracjonalizm i subiektywizm, uznawane za naganne w świecie badań naukowych. Jednak dziś, zdaniem Bremmera, każdy badacz kultu dionizyjskiego pomijający książkę Otta czyni to ze stratą dla siebie. A najlepiej ujął znaczenie tej książki Wiesław Juszczak, pisząc, że w irracjonalizmie Otta objawia się naprawdę coś z szaleństwa, jakby bliskiego temu, jakie () nadało wielkość dziełu Hlderlina.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Diossos
• Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2
• Dzieje starożytnych Chin
• Mit o kurze niebieskiej. Święto majowe. Święto umarłych. Religia Dionizosa. Dioskurowie i Helena
• Religie Rzymu
• Kobieta niepoznana na przestrzeni dziejów
• Dionizos Agathos Daimon
• Zapiski z czasu wojny
• Mity, kult i rytuał
• Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1
• Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2
• Dzieje starożytnych Chin
• Mit o kurze niebieskiej. Święto majowe. Święto umarłych. Religia Dionizosa. Dioskurowie i Helena
• Religie Rzymu
• Kobieta niepoznana na przestrzeni dziejów
• Dionizos Agathos Daimon
• Zapiski z czasu wojny
• Mity, kult i rytuał
• Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1