Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2
Wyd. Uniwersytetu ŁódzkiegoRok wydania: 2014
Seria: Byzantina Lodziensia
ISBN: 978-83-7969-456-3
Oprawa: miękka
Ilość stron: 608
Wymiary: 165 x 240
Dostępność: Niedostępna
46.20 zł
Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w książce Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (tom XVI serii Byzantina Lodziensia), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Równie ważną częścią książki są teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.), cz. III
• Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1
• Dionizos. Mit i kult
• Dzieje i kultura cystersów w Polsce 1
• Dionizos Agathos Daimon
• Dijenis Akritas. Opowieść z kresów bizantyńskich
• Diossos
• Kobieta niepoznana na przestrzeni dziejów
• Imperia Śródziemnomorza
• Do moich ewentualnych czytelników
• Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 1
• Dionizos. Mit i kult
• Dzieje i kultura cystersów w Polsce 1
• Dionizos Agathos Daimon
• Dijenis Akritas. Opowieść z kresów bizantyńskich
• Diossos
• Kobieta niepoznana na przestrzeni dziejów
• Imperia Śródziemnomorza
• Do moich ewentualnych czytelników