książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2

Nakład wyczerpany!

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2

Pokarm dla ciała i ducha Kokoszko M. (red.) Wyd. Uniwersytetu Łódzkiego
Rok wydania: 2014
Seria: Byzantina Lodziensia
ISBN: 978-83-7969-456-3

Oprawa: miękka
Ilość stron: 608
Wymiary: 165 x 240

Dostępność: Niedostępna

46.20 zł


Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w książce Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (tom XVI serii Byzantina Lodziensia), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Równie ważną częścią książki są teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety.



Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania