Historia kulturowa wina francuskiego w Polsce
Muzeum Pałac w WilanowieRok wydania: 2014
ISBN: 978-83-63580-38-4
Oprawa: twarda
Ilość stron: 252
Wymiary: 175 x 235
Dostępność: Niedostępna
56.00 zł
Dorota Dias-Lewandowska w swej książce o historii wina proponuje czytelnikowi zupełnie inne niż tradycyjne ujęcia historii gospodarczej. Wino jest w niej przedstawione jako część francuskiej kuchni i francuskiej kultury, symbol dobrego smaku i środek społecznego wyróżnienia. Dzięki inspiracjom płynącym ze współczesnych badań nad kulturową historią jedzenia powstała fascynująca opowieść o oswajaniu przez Polaków pogardzanego "kwaśnego Francuza" i jego przemianie w uwielbiane bordeaux, burgunda i szampana. Ta historia rozegrała się głównie w głowach ludzi, a nie tylko w ich żołądkach czy kieszeniach.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Rzeczpospolita w oczach podróżników z Francji i Niemiec
• Historia kuchni
• Historia kultury europejskiej 1 Starożytność
• Historia kulturowa
• Compendium Ferculorum albo zebranie potraw
• Marszałek i Hetman Koronny Jan Sobieski
• Gry wojenne Taktyka i strategia walki grupowej
• Winnice i wino
• Dwór i wieś na Litwie i Białorusi w XIX i na początku XX wieku
• Polacy na Dalekim Wschodzie
• Historia kuchni
• Historia kultury europejskiej 1 Starożytność
• Historia kulturowa
• Compendium Ferculorum albo zebranie potraw
• Marszałek i Hetman Koronny Jan Sobieski
• Gry wojenne Taktyka i strategia walki grupowej
• Winnice i wino
• Dwór i wieś na Litwie i Białorusi w XIX i na początku XX wieku
• Polacy na Dalekim Wschodzie