książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny wiek XVI - XVIII , XIX wiek
Historia kulturowa wina francuskiego w Polsce

Nakład wyczerpany!

Historia kulturowa wina francuskiego w Polsce

Od połowy XVII do początku XIX wieku Dias-Lewandowska D. Muzeum Pałac w Wilanowie
Rok wydania: 2014
ISBN: 978-83-63580-38-4

Oprawa: twarda
Ilość stron: 252
Wymiary: 175 x 235

Dostępność: Niedostępna

56.00 zł


Dorota Dias-Lewandowska w swej książce o historii wina proponuje czytelnikowi zupełnie inne niż tradycyjne ujęcia historii gospodarczej. Wino jest w niej przedstawione jako część francuskiej kuchni i francuskiej kultury, symbol dobrego smaku i środek społecznego wyróżnienia. Dzięki inspiracjom płynącym ze współczesnych badań nad kulturową historią jedzenia powstała fascynująca opowieść o oswajaniu przez Polaków pogardzanego "kwaśnego Francuza" i jego przemianie w uwielbiane bordeaux, burgunda i szampana. Ta historia rozegrała się głównie w głowach ludzi, a nie tylko w ich żołądkach czy kieszeniach.



Recenzje

Brak recenzji tej pozycji

Wystaw swoją:

Nick
Recenzja

Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania