Historia smaku
Carta BlancaRok wydania: 2010
Seria: Bieguny
ISBN: 978-83-614-4463-3
Oprawa: miękka
Ilość stron: 200
Wymiary: 130 x 200
Dostępność: Niedostępna
34.90 zł
Ta pełna smaków i smaczków książka zabierze was w podróż śladami waszych ulubionych potraw. Znajdziecie w niej fascynujące opowieści przyprawione pikantnymi anegdotami, aromatem minionych czasów i szczyptą dobrego humoru.
Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki.
Skąd się wzięły pomidory?
Która przyprawa była kiedyś cenniejsza niż złoto?
Czekolada i seks - kto rozpuścił pogłoskę o tej idealnej kombinacji?
Które warzywo rozpoczęło rewolucję społeczną?
Zapraszamy do lektury.
Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki.
Skąd się wzięły pomidory?
Która przyprawa była kiedyś cenniejsza niż złoto?
Czekolada i seks - kto rozpuścił pogłoskę o tej idealnej kombinacji?
Które warzywo rozpoczęło rewolucję społeczną?
Zapraszamy do lektury.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Historia naturalna jedzenia
• Przy słowiańskim stole
• Historia brudu
• Tańce wokół stołu, czyli polskie tradycje kulinarne
• Ciało i społeczeństwo
• Historia odkryć geograficznych i poznania Ziemi
• Pod murami Malborka
• Grób Alienata
• Przestrzeń religijna Europy Środkowo-Wschodniej w średniowieczu
• Historia rozwoju ekonomii, t. 5: Od keynesizmu do syntezy neoklasycznej
• Przy słowiańskim stole
• Historia brudu
• Tańce wokół stołu, czyli polskie tradycje kulinarne
• Ciało i społeczeństwo
• Historia odkryć geograficznych i poznania Ziemi
• Pod murami Malborka
• Grób Alienata
• Przestrzeń religijna Europy Środkowo-Wschodniej w średniowieczu
• Historia rozwoju ekonomii, t. 5: Od keynesizmu do syntezy neoklasycznej