Media Aeva Dulcia Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.
Historia IagellonicaRok wydania: 2013
Seria: Medium Aevum
ISBN: 978-83-62261-69-7
Oprawa: twarda
Ilość stron: 316
Wymiary: 165 x 245
Dostępność: Niedostępna
39.90 zł
U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Franciszkanie i Ziemia Święta w XIII wieku
• Pilaszków. 650 lat dziejów dworu i jego mieszkańców
• Ślepy bóg wojny
• Medalion na pancerzu
• Walczyliśmy w piekle
• Niemieckie fortyfikacje linii b2 z lat 1944-45
• Galicyjskie miasta i miasteczka oraz ich mieszkańcy w latach 1772-1848
• Medinat Israel
• Mińsk Mazowiecki
• Morze wódki
• Pilaszków. 650 lat dziejów dworu i jego mieszkańców
• Ślepy bóg wojny
• Medalion na pancerzu
• Walczyliśmy w piekle
• Niemieckie fortyfikacje linii b2 z lat 1944-45
• Galicyjskie miasta i miasteczka oraz ich mieszkańcy w latach 1772-1848
• Medinat Israel
• Mińsk Mazowiecki
• Morze wódki