książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria rycerze i zakonnicy
Okres historyczny średniowiecze
Media Aeva Dulcia Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.

Nakład wyczerpany!

Media Aeva Dulcia Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.

Hryszko R. Historia Iagellonica
Rok wydania: 2013
Seria: Medium Aevum
ISBN: 978-83-62261-69-7

Oprawa: twarda
Ilość stron: 316
Wymiary: 165 x 245

Dostępność: Niedostępna

39.90 zł


U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.



Recenzje

Brak recenzji tej pozycji

Wystaw swoją:

Nick
Recenzja

Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania