książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje , Ziemia Obiecana
Okres historyczny przekrojowe
Łódzka kuchnia czterech kultur

Łódzka kuchnia czterech kultur

The Lodz Cuisine of Four Cultures Zarębska A. , Borowska I. Księży Młyn
Rok wydania: 2015
ISBN: 978-83-7729-289-1

Oprawa: twarda
Ilość stron: 96
Wymiary: 210 x 275

Dostępność: Na półce

49.00 zł


Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko fabryki, piękne kamienice i okazałe pałace fabrykantów, ale także łódzka kuchnia. Prezentowana książka przedstawia przepisy na potrawy wywodzące się z kuchni niemieckiej, żydowskiej, rosyjskiej i polskiej, które jadało się w dawnej Łodzi. Od skromnych i ubogich dań podawanych w domach pracowników fabryk poprzez sezonowe potrawy z wiejskich chałup aż po wyszukane przysmaki z fabrykanckich stołów. Niektóre z nich są dobrze znane i gotowane do dziś, jak zalewajka czy prażoki, a inne odkrywane są na nowo. Wszystkie propozycje opracowane zostały na podstawie tradycyjnych przepisów oraz najlepszych łódzkich szefów kuchni, którzy nadali im nowoczesny charakter.



Recenzje

Brak recenzji tej pozycji

Wystaw swoją:

Nick
Recenzja

Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania