Kucharz doskonały pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem
Muzeum Pałac w WilanowieRok wydania: 2012
ISBN: 978-83-63580-08-7
Oprawa: miękka
Ilość stron: 368
Wymiary: 210 x 295
Dostępność: Dostępna za 3-5 dni
98.00 zł
Opublikowany w 1783 roku "Kucharz doskonały" to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Dzieło Wielądki to skrócone i uproszczone tłumaczenie francuskiej "Cusiniere bourgeoise" ("Kucharki mieszczańskiej"). Piszący głównie dla czytelników szlacheckich Wielądko starał się ukryć ten fakt i oryginalny tytuł zastąpił świetnie brzmiącym "Kucharzem doskonałym". Nowy tytuł docenił Adam Mickiewicz, który powołał się na to dzieło w "Panu Tadeuszu",. Wieszcz miał jednak na myśli przepis z wydanego sto lat wcześniej "Compendium ferculorum".
Pozornie prosta i zrozumiała książka, jaka jest "Kucharz doskonały" kryje w sobie wiele tajemnic.
Pozornie prosta i zrozumiała książka, jaka jest "Kucharz doskonały" kryje w sobie wiele tajemnic.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Compendium Ferculorum albo zebranie potraw
• Historia naturalna jedzenia
• Kroniki polskie. Przestrogi dla Polski
• Prowincjonalna elita litewska w XVIII wieku
• Kuchnia Słowian
• Kroniki polskie. Pamiętniki z czasów Jana Sobieskiego, cz. I i cz. II
• Z zapachem starego drewna.
• Milczenie i pisanie małopolskich pań w wiekach XVI-XVIII
• Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
• O górnikach rud żelaza, kuźnicach i kowalichach w Staropolskim Okręgu Przemysłowym
• Historia naturalna jedzenia
• Kroniki polskie. Przestrogi dla Polski
• Prowincjonalna elita litewska w XVIII wieku
• Kuchnia Słowian
• Kroniki polskie. Pamiętniki z czasów Jana Sobieskiego, cz. I i cz. II
• Z zapachem starego drewna.
• Milczenie i pisanie małopolskich pań w wiekach XVI-XVIII
• Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
• O górnikach rud żelaza, kuźnicach i kowalichach w Staropolskim Okręgu Przemysłowym