książki historyczne
Oferta wydawnictwaPolecamy w sieciKatalog do pobrania

Kategoria ludzie, czasy, obyczaje
Okres historyczny wiek XVI - XVIII
Kucharz doskonały pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem

Kucharz doskonały pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem

Wielądko W. Muzeum Pałac w Wilanowie
Rok wydania: 2012
ISBN: 978-83-63580-08-7

Oprawa: miękka
Ilość stron: 368
Wymiary: 210 x 295

Dostępność: Dostępna za 3-5 dni

98.00 zł


Opublikowany w 1783 roku "Kucharz doskonały" to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Dzieło Wielądki to skrócone i uproszczone tłumaczenie francuskiej "Cusiniere bourgeoise" ("Kucharki mieszczańskiej"). Piszący głównie dla czytelników szlacheckich Wielądko starał się ukryć ten fakt i oryginalny tytuł zastąpił świetnie brzmiącym "Kucharzem doskonałym". Nowy tytuł docenił Adam Mickiewicz, który powołał się na to dzieło w "Panu Tadeuszu",. Wieszcz miał jednak na myśli przepis z wydanego sto lat wcześniej "Compendium ferculorum".
Pozornie prosta i zrozumiała książka, jaka jest "Kucharz doskonały" kryje w sobie wiele tajemnic.



Recenzje

Brak recenzji tej pozycji

Wystaw swoją:

Nick
Recenzja

Oferta wydawnictwa Polecamy w sieci Katalog do pobrania