Kuchnia w Europie doby nowożytnej
Mówią WiekiRok wydania: 2012
ISBN: 978-83-86156-48-1
Oprawa: miękka
Ilość stron: 276
Wymiary: 165 x 235
Dostępność: Niedostępna
32.80 zł
Autor opisuje wciąż słabo zbadaną kartę nowożytnych dziejów Europy - historię gastronomii i żywienia. Przedstawia czytelnikom obraz wielkich zmian na Starym Kontynencie - od odkryć geograficznych po Rewolucję Francuską - widzianych zza stołu. Odpowiada także na wiele pytań dotyczących zwyczajów żywieniowych Europejczyków żyjących w epoce nowożytnej. Jak kawa, herbata czy czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędy rozprzestrzeniły się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdzie zwykli jadać dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się powszechnie dziś znane regionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymi dawniej się obdarzano, a jakie służyły za łapówki?
W książce znaleźć można również wzmianki o kulinarnych zwyczajach panujących w Rzeczypospolitej szlacheckiej.
W książce znaleźć można również wzmianki o kulinarnych zwyczajach panujących w Rzeczypospolitej szlacheckiej.
Klienci, którzy oglądali tą książkę oglądali także:
• Historia żywności
• Kuchnia Słowian
• Kawa, herbata i czekolada
• Mówią wieki. Antologia wywiadów 1958-2012
• Mity przeciwko Polsce
• Kuchnia średniowieczna
• Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej
• Plan miasta Gazety Wyborczej. Łódź
• Oprawcy
• Wieś w heraldyce i sfragistyce polskiej
• Kuchnia Słowian
• Kawa, herbata i czekolada
• Mówią wieki. Antologia wywiadów 1958-2012
• Mity przeciwko Polsce
• Kuchnia średniowieczna
• Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej
• Plan miasta Gazety Wyborczej. Łódź
• Oprawcy
• Wieś w heraldyce i sfragistyce polskiej
Recenzje
| Brak recenzji tej pozycji |












powrót